Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Program excursie in Sharm el Sheikh 29 aprilie - 6 mai

 

Sambata - 29 aprilie 2017 - Ziua 1

Inainte de plecare vom organiza o scufundare de testare la Piscina Olimpia in data de 26 aprilie. Programul va incepe la ora 20.30 si va dura pana la ora 22.30. Inscrierile se fac la Vlad si Dom' Profesor. La piscina veti testa echipamentul de scufundare si va veti aminti cum este sa faceti scufundari daca a trecut ceva timp de la ultima scufundare.

 Plecarea este programata in data de 29 aprilie de pe Aeroportul Otopeni la ora13:30. Este important sa ajungi in aeroport cu minim doua ore inainte de ora programata pentru zbor si sa ai pasaportul la tine. Biletele de avion vor fi la noi si le vom distribui inainte de check-in.

Atentie la bagaj. Suntem limitati de compania de zbor la doua bagaje, astfel: bagaj de mana - 10 kg si bagaj de cala 23kg. Va trebui sa impachetezi lucrurile in asa fel incat sa ai  haine usoare ( in Egipt sunt conditii de vara ) si echipamentul de scufundare.

Zborul cu avionul intre Bucuresti si  Sharm el Sheikh dureaza aproximativ 3 ore.

La ora 16:30 aterizam pe aeroportul din Sharm el Sheikh, iar la ora 17:00 vom fi in hotel.

La ora 20:00 Vom face o sedinta de organizare in sala de intalniri a hotelului Noria Resort.

Duminica - 30 aprilie 2017 - Ziua 2

Aceasta este prima zi de scufundari. Veti face doua scufundari.

Trezirea se va face devreme, asa ca va trebui sa nu va lungiti seara la povesti. Veti avea timp de discutii pe vapor. Plecarea se va face la ora 8.30 din fata hotelului, iar transportul pana in port va fi asigurat de un microbuz. Incercati sa nu uitati la hotel parti componente ale echipamentului de scufundare. Nu ne vom intoarce din drum daca va dati seama pe barca ca nu aveti masca de scuba la voi.

Tot echipamentul va trebui aranjat in niste ladite care va vor fi puse la dispozitie la urcarea pe vapor. Fiecare ladita este marcata cu un numar. Retineti numarul. Va fi mai usor sa va recunoasteti echipamentul a doua zi.

Pe vasul de scufundari sunt doua zone. Dry area si Wet area, adica zona uscata si zona umeda. Pe vas nu se folosesc adidasi, papuci sau sandale. Se sta in picioarele goale. Asigurati-va ca lasati la urcarea pe vas incaltamintea in locul amenajat special pentru aceasta. Este recomandat sa aveti la voi si un prosop pentru plaja pe care sa il puteti utiliza pe parcursul zile.

Prima zi este cea mai importanta. Este momentul in care va veti acomoda cu echipamentul de scufundare in Marea Rosie. Va trebui sa fiti atenti la aranjarea lestului si la cantitatea de plumb pe care o veti atasa centurii de lestare. La curs ati invatat ca reglajul lestului trebuie sa te aduca intr-o stare de flotabilitate neutra. Tineti cont ca Marea Rosie este mai sarata decat Marea Neagra, iar buteliile pe care le vom folosi vor fi butelii de 12L din Aluminium si sunt mai usoare decat cele din otel folosite in mod curent la scufundari in Romania.

Scufundarile se vor face intr-o zona de scufundare cu adancime intre 7 si 10 metri si recif de coral. In prima zi trebuie sa fiti rabdatori, sa va alegeti patenerul de scufundare si sa va gasiti locul pe barca.

Inainte de prima scufundare, echipamentul va trebui sa fie montat si pregatit de scufundare. Vesta BCD si regulatorul de presiune montate pe butelie, centura de lest pregatita si costumul de neopre asezat in apropiere. De obicei locul in care te-ai asezat din prima zi, ramane al tau pana la sfarsitul zilelor de scufundare. Mai sun si situatii in care colegi scafandri lipsiti de experienta iti vor ocupa locul din neatentie. Fiti rabdatori ! Pe vas avem cu totii loc si se va gasi o solutie de compromis care sa multumeasca pe toata lumea.

 

 Luni - 1 mai 2017 - Ziua 3

Deja suntem in cea de-a doua zi de scufundari si totul ar trebui sa mearga ca pe roate. Fiecare stie unde ii este locul, unde si-a lasat echipamentul si toti avem cate un scuba buddy. Regulile pe vaporul de scufundari sunt simple si nu mai insistam asupra lor, dar avand in vedere ca intre scufundari se mananca si pranzul recomandarea noastra este sa mancati cat sa potoliti foamea. Nu de putine ori s-a intamplat ca dupa masa de pranz, o parte din participanti sa renunte la ce-a de-a doua scufundare, preferand sa se odihneasca. E buna si odihna, dar mai bine scufundari la Marea Rosie si odihna la Bucuresti.

Azi scufundarile se vor face in zone putin mai adanci, iar adancimea maxima va fi 18 metri si veti putea experimenta un curent de recif. Asigurati-va ca aveti flotabilitate neutra si sunteti langa scuba buddy. Verificati consumul de aer de cate ori aveti ocazia si stati aproape de grup.

La urcarea catre suprafata va fi necesar sa executati si un SAFETY STOP ( 3 minute la adancimea de 5 metri) . In timpul opririi stati in contact cu partenerul si monitorizati consumul de aer. Daca ati exagerat cu consumul, va fi necesar sa impartiti aerul cu partenerul. Este o procedura simpla. O cunoasteti din perioada cursului si oricum a fost exersata la bazin in Bucuresti inainte de plecare.

 

Marti - 2 mai 2017 - Ziua 4

Pentru aceasta zi vom stabili programul de scufundare de comun acord, iar zona de scufundare o vom alege in ziua 3.

Recomandarea este sa mergem la Jackson Reef - Se poate face o scufundare drift dive superba la un perete pe intreg perimetrul, iar in aceasta perioada putem avea placuta surpriza sa intalnim HammerHead.

 

Miercuri - 3 mai 2017 - Ziua 5

Pentru a 4-a zi de scufundare va propunem sa vizitam o frumoasa gradina de corali.

The Gardens Este cu adevarat un loc care seamana cu gradina Edenului.Locatia, compusa din trei zone, iar ceea mai interesanta este zona indepartata unde veti putea admira un frumos aranjament de corali pictati in diferite culori presarat cu mici "Ergi" - (ridicaturi din corali). La marginea zonei de corali se afla un drop-off pe care il vom explora cu atentie.  Perimetrul este plin de flora si fauna. Veti intalnir morene, stingray, napoleon fish si morena. Locul este foarte aproape de Naama Bay si perfect pentru scufundari de noapte. Poate fi o optiune in acest sens daca vor exista doritori.

 

Joi - 4 mai 2017 - Ziua 6

Pentru ziua a 5-a de scufundare, in functie de evolutia scufundarilor, va vom propune si o expeditie la Thistlegorm. Este o epava din cel de-Al Doilea Razboi Mondial incarcata cu artefacte din acele timpuri. Tancuri, locomotive, camioane, motociclete, mitraliere si echipament militar. Daca aveti aparat de fotografiat, acum este momentul sa il folositi. Veti avea niste superamintiri.

Scufundarea la Thistlegorm are un grad mediu spre ridicat de dificultate din cauza curentilor si a adancimii la care se afla epava. Dupa primele 4 zile de scufundare cu siguranta veti fi pregatiti si pentru aceasta aventura. Flotabilitatea trebuie sa fie perfecta, si consumul de aer reglat.

Vom efectua doua scufundari. Prima scufundare se va desfasura in zona prova a navei si va avea o durata de aproximativ 35 minute. In aceasta zona sunt compartimentele unde stau stocate echipamentele militare. A doua scufundare va fi in zona pupa unde veti putea vedea si fotografia depozitele de munitie si un tank rasturnat. Uitati-va cu atentie prin imprejurimi, este posibil sa apara si un banc de delfini care in mod traditional apare de fiecare data cand venim noi la Thistlegorm.

Alaturat aveti harta epavei. Studiati-o cu atentie inainte de scufundare pentru a putea recunoaste puncte de interes. Scufundarea este mult mai placuta atunci cand stii pe unde umbli si la ce sa te astepti. Harta o puteti plastifia in Bucuresti si pusa intr-un buzunar al vestei, isi va dovedi utilitatea in momentul scufundarii.

 

Vineri - 5 mai 2017 - Ziua 7

Este singura zi de plaja si shopping. Atentie ce cumparaturi faceti. Suntem limitati la bagaje si nu uitati ca scopul principal al excursiei a fost sa veniti la scufundari.

 

Sambata - 6 mai 2017 - Ziua 8

Intoarcere la Bucuresti.

Numarul zborului nostru este OB124, iar decolarea din Sharm el Sheikh este programata la ora 17:05. Va trebui sa ajungem la aeroport cu minim doua ore inainte. Asigurati-va ca ati achitat la receptie consumatiile suplimentare realizate in hotel si ca nu uitati nimic prin camere.

Este posibil sa existe si schimbari ale orarului de zbor. Vom verifica toate detaliile cu agentul turoperator cu o zi inainte de plecare.

Aveti grija sa uscati echipamentul si sa il impachetati in bagajul de cala. Daca neoprenul va fi ud, acesta va fi mai greu si va genera costuri suplimentare din partea liniei aeriene. Incadrati-va in limitele de greutate. 10 Kg pentru bagajul de mana si 23 Kg pentru bagajul de cala.

De retinut ! - Legislatia din Egipt nu permite  iesirea din tara cu flora/fauna din Marea Rosie. Nu luati in bagaj scoici, melci, stelute de mare, pesti sau bucati de corali. Amenzile sunt foarte mari si nu are sens sa ne confruntam cu discutii inutile la vama.